Κοτσάτος της Τσαμπούνας (Ντουμπάκια)



Το παρόν τραγούδι, με προέλευση την Απείρανθο έχει ιδιαίτερη σημασία. Από τη μία, με τον επτάσημο "καλαμαθιανό" ρυθμό του αποτελεί μνεία, ωδή, νοσταλγία προς την παλαιότερη εποχή. Αυτή με τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά και με την αυθεντικότητα ανθρώπων και συναισθημάτων.
Ερμηνεύει ο π. Ιωάννης Πριλίγκος. Στο λαούτο ο Στράτος Συρίγος.

π. Ιωάννης Πριλίγκος





Καλά Χριστούγεννα για πάντα !!!

Ο πατέρας Ιωάννης Πιρλίγκος στο www.xilouris.gr

Οι ήχοι της αρχαίας Ελληνικής μουσικής παίρνουν μο...

Οι ήχοι της αρχαίας Ελληνικής μουσικής παίρνουν μορφή 

και σχήμα στα χέρια του Νικόλαου Μπρά.


Ένα πλήρες άρθρο από το  του blog Ιωάννη – Πρόδρομο Κοτσιφάκο
 αφιερωμένο στον παγκοσμίως γνωστό Έλληνα 
κατασκευαστή μουσικών οργάνων  Νικόλαο Μπρα.


Η συλλογή
Η δημιουργία μιας συλλογής είναι ένας από τους τρόπους οργάνωσης της σχέσης μας με τον εξωτερικό υλικό κόσμο, μέρος του οποίου αποτελούν οι συλλογές. 
Ο σχηματισμός συλλογών αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ του υποκειμένου και του αντικειμένου.
Η προέκταση της προσωπικότητας του συλλέκτη είναι τα αντικείμενα που συλλέγει και με τα οποία ζει.
 Οι συλλογές λοιπόν αποτελούν μια ομάδα αντικειμένων τα οποία επιλέχθηκαν για κάποιο σκοπό και τα οποία μοιράζονται με κοινή ταυτότητα. 

Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν μονάδα μιας σειράς, μέρος ενός συνόλου και έχουν μια κυρίαρχη αντιπροσωπευτική αξία. Κατά μια έννοια, η συλλογή θεωρείται από τον κάτοχό της εξαιρετικής σημασίας ή ως παρακαταθήκη και μπορεί να έχει αισθητικό χαρακτήρα, να αποτελεί μια φαντασίωση, φετίχ, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου (Hobby), κίνδυνος, πόθος κ.α. Το «συλλέγειν» είναι η συγκέντρωση πραγμάτων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, αποτελώντας μια ενότητα που τυχαίνει να συναρπάζει τον συλλέκτη και η συλλογή είναι το αποτέλεσμα αυτής της συγκέντρωσης.


  

Ο κατασκευαστής – ερευνητής και συλλέκτης Νικόλαος Μπράς

Ο ιδιώτης της συλλογής έγχορδων μουσικών οργάνων είναι ένας πολυτάλαντος και διακεκριμένος κατασκευαστής μουσικών οργάνων. 
Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια πολυσύνθετη προσωπικότητα με ιδιαίτερες ικανότητες. 
Φαντασία και αντίληψη μεγάλη, που οι εμπειρίες του σε όλες τις τέχνες (γλυπτική, ζωγραφική, μουσική, κ.α.) τον κάνουν να ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο και δικαίως να κατέχει διεθνώς τον τίτλο του «Έλληνα Στραντιβάριους». 
Δύσκολα μπορεί κανείς να εκφράσει μέσα σε λίγες λευκές σελίδες τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που του δημιουργούνται ύστερα από την πρώτη και μόνο φορά που θα τον συναντήσει. Μεγάλου φήμης καλλιτέχνες και επιστήμονες όπως ο Ιατρός-καρδιολόγος και συνθέτης Αθανάσιος Δρίτσας, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μ. Παπαστάμου, ο Γ. Δερμετζής κ.α. έχουν γράψει με ανεξίτηλο μελάνι τις μοναδικές τους εμπειρίες για τον κ. Νικόλαο Μπρά.
Χάρη σ’ αυτόν η συλλογή αυτή υπάρχει και εμπλουτίζεται δίνοντάς μας την ευκαιρία να αντικρίσουμε τα αυθεντικά βιολιά της εποχής που ανθούσε η μουσική κυρίως στην Ιταλία, την Γαλλία και την Γερμανία, τα χειροποίητα υψηλής ποιότητας βιολιά του καθώς επίσης και τις ασύλληπτες αυτοσχέδιες δημιουργίες του με έμπνευση από τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και σχέδια που πηγάζουν από προσωπικές εμπειρίες και μελέτες.

Αφετηρία μιας μεγάλης συλλογής
Η συλλογή του Νικόλαου Μπρά είναι μια ξεχωριστή και με ιδιαίτερο χαρακτήρα συλλογή που ξεκίνησε το 1977.
Η αγάπη του για την τέχνη και την μουσική τον οδήγησαν στο να κατασκευάζει με ευφάνταστα υλικά, πρωτότυπα σχέδια και μοναδικά σε ήχο, έγχορδα και όχι μόνο όργανα.
Ποικίλοι προβληματισμοί και συγκρούσεις σκέψεων στο εσωτερικό του, όπως η κατανόηση της δομής που δεν φαίνεται, η αναζήτηση του ήχου που δεν έχει σύνορα (έχει ομοιότητες όμως με την ενέργεια και την διαδρομή του ηλεκτρικού ρεύματος) τον οδήγησαν το 1982 στην κατασκευή του πρώτου του βιολιού που και σ’ αυτό δεν είχε πρότυπο να μιμηθεί. Ο λόγος που διάλεξε να συλλέγει αλλά και να κατασκευάζει τέτοια αντικείμενα είναι το γεγονός ότι τον ίδιο διακατέχει μια μανία τελειότητας αλλά και το ότι νιώθει βαθειά ικανοποίηση όταν το τολμηρό του χαρακτήρα τον οδηγεί στο να αντιμετωπίζει το δύσκολο με τρόπο θαυμαστό. Έκτοτε αναδείχθηκε σε έναν χαρισματικό οργανοποιό αλλά και επι τριάντα χρόνια αξιόλογο και επίζηλο συλλέκτη σπανίων μουσικών οργάνων. Η διπλή αυτή ιδιότητα αποτελεί για τον Νικόλαο Μπρά τρόπο ζωής.

Τα αναβιωμένα αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα

Απόρροια όλων των ερευνών και μελετών πάνω στην αρχαία Ελληνική αγγειογραφία (αμφορείς, κρατήρες, ληκύθους κ.α.) τα αρχαιολογικά τεκμήρια, τις μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες, αλλά και τις αρχαίες πηγές επέτυχε ο Νικόλαος Μπράς με μοναδικό τρόπο να αποδώσει σε πραγματική διάσταση όλα εκείνα τα μουσικά όργανα που ηχούσαν κάποτε στην αρχαία ελληνική γή, στην αρχαία αγορά, στα σπίτια, στα συμπόσια, στις συνάξεις των Ελλήνων..
Η μοναδικότητά τους δεν έγκειται μόνον στο γεγονός ότι αποτελούν πιστά αντίγραφα εκείνων της αρχαίας Ελλάδας, αλλά στο γεγονός ότι ηχούν και χορδίζονται κανονικά! 
Δεν είναι μόνον έργα τέχνης αλλά λειτουργικά μουσικά όργανα!
Ανάμεσα στα τεχνουργήματα αυτά ξεχωρίζουν για την μοναδικότητά τους και τις κατασκευαστικές τους λεπτομέρειες ο πρόγονος του σαντουριού, το «Σύντονον», το «Χαλκεόφωνο», η λύρα του Ερμή, κ.α.
Συνδυασμοί υλικών, όπως ξύλα ερυθρελάτης, σφενδάμι, και άλλα ξύλα που αντικατέστησαν το όστρακο της χελώνας – κάτι που έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες συμβάλλοντας στο οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη – δέρματα, μέταλλα, τελαμώνες, κ.α. αποτελούν τα δομικά στοιχεία των μουσικών οργάνων ενώ η εμπίεστη τέχνη, η ζωγραφική, η γλυπτική και άλλες τεχνικές, τα εμπλουτίζουν και τα ολοκληρώνουν χαρίζοντας τους μια μοναδική οπτική εμπειρία, καλαισθησία και εξωτική ηχητική.
 http://erevnw.blogspot.gr/2014/12/blog-post_70.html?spref=bl

ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ - ÜSKÜDARA Giderken - Κατερίνα Παπαδοπούλου,Meral Azizogl...





Βίντεο από την συναυλίας που δόθηκε στις 11/2/2016 στο "La Cite de la musique de Paris" από το μουσικό σύνολο Jordi Savall, Hespèrion XXI με τίτλο "LE VOYAGE D'IBN BATTUTA"

Από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη και από την Αλεξάνδρεια στο Τόκιο. Η μικρή «Οδύσσεια» ενός τραγουδιού.
Ουσκουντάρ ή Σκούταρι είναι η αρχαία Χρυσόπολις, μεγάλο προάστιο της Κωνσταντινούπολης της ασιατικής πλευράς, στο οποίο ζούσαν αρκετές χιλιάδες Έλληνες και για το οποίο, γράφτηκε το περίφημο τραγούδι που απαντιέται μέχρι και την Αίγυπτο και θεωρείται από τα πιο γνωστά της σεφαραδίτικης παράδοσης της ανατολικής μεσογείου.
Στην Αίγυπτο συναντιέται ως « Fel S hara » ή « Ya Banat Iskandaria ». Ισκεντερία είναι η Αλέξάνδρεια. Υπάρχει μια συνάφεια, μιας και στα Τουρκικά Ισκεντέρ είναι ο Αλέξανδρος. Στη δική μας γλώσσα η μελωδία τραγουδιέται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ως «Από ξένο τόπο κι απ' αλαργινό» και θεωρείται από τα πιο γνωστά τραγούδια των ανατολικών παραλίων.
Το 1960 το συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του μέχρι και ο Μάρκος Βαμβακάρης ηχογραφώντας το με την Καίτη Γκρέυ. Στη δεκαετία του 1950 η κατά τον Όρσον Ουέλες «πιο συναρπαστική γυναίκα στον κόσμο», η Έρθα Κιτ, ηθοποιός και τραγουδίστρια του ύφους των παλιών Καμπαρέ, το έκανε γνωστό και πέρα απ' τον Ατλαντικό, ενώ, η μελωδία του έφτασε μέχρι την καρδιά της αμερικάνικης τζαζ με εκτελέσεις όπως αυτή του περίφημου φλαουτίστα Χέρμπι Μαν, αλλά, και την Άπω Ανατολή με τον ηλεκτρικό ήχο του περίφημου Ιάπωνα κιθαρίστα Τακέτσι Τεραούτσι.
Από τις ιδιαίτερες μελωδίες που γύρισαν τον κόσμο με όχημα την μεγάλη δύναμη της μουσικής παγκοσμιότητας.

Ευτέρπη Λημναίου - Μπαρμπαγιαννακάκης





Από τις ωραιότερες ερμηνείες του συγκεκριμένου τραγουδιού. Ευτέρπη συγχαρητήρια.

Σε περιμένουμε και στα επόμενα. Συγχαρητήρια επίσης στους εξαίρετους μουσικούς - καθηγητές.

Καβοντορίτικο - Πατινάδα Γάμου - Ξύλα -Μπάλος.mpg







Σύρος - Θέατρο Απόλλων 23-5-2010
Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας -  Τμήμα Μουσικής Επιστήμης Και Τέχνης

  • Σαντούρι: Λούκία Βαλάση
  • Λαούτο - ούτι- τραγούδι: Αργύρης Κόκορης
  • Κλαρίνο: Παναγιώτης Μπόρας
  • Τραγούδι - Κρουστά: Ζωή Κεσελοπούλου
  • Κρουστά: Νίκος Βαρελάς
  • Τραγούδι: Ναταλία Λαμπαδάκη
  • Βιολί- επιμέλεια συνόλου: Θεολόγος Μιχελλής
Εικονοληψία: Μπάμπης Κουλούρας

Αϊδίνικος - Αμυγδαλάκι τσάκισα






Σύρος - Θέατρο Απόλλων 23-5-2010
Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Τμήμα Μουσικής Επιστήμης Και Τέχνης
  • Καβάλ: Στέλλα Καμπουρίδου
  • Τσέλο: Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου
  • Κλαρίνο: Παναγιώτης Μπόρας
  • Σαντούρι: Λούκία Βαλάση
  • Ούτι: Γιώργος Καλαμάκης
  • Κρουστά: Νίκος Βαρελάς
  • Τραγούδι(Αμυγδαλάκι) - Κρουστά: Ζωή Κεσελοπούλου
  • Τραγούδι: Ναταλία Λαμπαδάκη
  • Τραγούδι - Λαούτο: Αργύρης Κόκορης
  • Πολίτικη Λύρα - επιμέλεια συνόλου: Σωκράτης Σινόπουλος

The Greek Folk Instruments: Gaida - Tsambouna - Zournas - Bagpipes

The Greek Folk Instruments: Bouzouki - Tzouras - Baglamas

The Greek Folk Instruments: Klarino - Κλαρίνο - Clarinet

The Greek Folk Instruments: Percussion Instruments - Κρουστά

The Greek Folk Instruments: Violi - βιολί - Violin

The Greek Folk Instruments: Sazi - Σάζι - Saz

The Greek Folk Instruments: Lyra - Λύρα

The Greek Folk Instruments: Floghera - Flute - Ney

The Greek Folk Instruments: Laoudo - Λαούτο - Lute

The Greek Folk Instruments: Sandouri - Σαντούρι - Santur

The Greek Folk Instruments: Canonaki - Κανονάκι - Qanun

The Greek Folk Instruments: Oudι - Ούτι - Oud

Διπλόχορδο βιολί – ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

Διπλόχορδο βιολί – Στάθης Κουκουλάρης
Ο Στάθης Κουκουλάρης είναι φημισμένος εκτελεστής (βιολάτορας) της δημοτικής ελληνικής μουσικής (κυρίως της νησιώτικης) και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στη Νάξο το 1945 και από το 1959 ζει στην Αθήνα. Άρχισε βιολί ως αυτοδίδακτος σε ηλικία 13 ετών και σε ηλικία 15 ετών ήταν ήδη επαγγελματίας. Αργότερα φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών. Συγκαταλέγεται στα καλύτερα λαϊκά βιολιά. Έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές της παραδοσιακής μουσικής και έχει μετάσχει σε πάνω από 4.000 ηχογραφήσεις τραγουδιών.
Διπλόχορδο ονομάζεται το βιολί, του οποίου οι δύο πρώτες χορδές είναι κουρδισμένες στην ίδια νότα. Ο όρος προέρχεται από την τούρκικη λέξη τσιφτετέλι, που σημαίνει διπλή χορδή. 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

 – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη




© Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων
Εξωτερική άποψη της "Οικίας Λασσάνη"
Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους αλλά κυρίως το εθνολογικό και το μουσικολογικό τους ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και θα αποτελέσουν υλικό για κινητές εκθέσεις στην επαρχία, σε σχολεία ή για περιοδικές εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλεται για να δώσει τον ήχο:

α) μεμβρανόφωνα

β) αερόφωνα

γ) χορδόφωνα

δ) ιδιόφωνα

Η παρουσίαση γίνεται κατά οργανολογικούς τύπους, με δίγλωσσες (ελληνικά-αγγλικά) επεξηγήσεις. Σε κάθε βιτρίνα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, την μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ' αυτήν.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν τα όργανα σε τόπο και χρόνο και να συνδεθούν με τους κατασκευαστές και τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν, μέσα από φωτογραφικό υλικό, προβολές διαφανειών και βίντεο που παρουσιάζουν έθιμα και τελετουργίες όπου κυριαρχεί το τρίπτυχο λόγος - μουσική - χορός.

Οι στόχοι του ΜΕΛΜΟΚΕ, όπως αναφέρονται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι οι εξής:

1. Η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης,

2. Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας καθώς και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής,

3. Η διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο με κάθε πρόσφορο μέσον,

4. Η δημιουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και απτικοακουστικού αρχείου,

Το ΜΕΛΜΟΚΕ διοργανώνει επίσης μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη
Διογένους 1-3, Τ.Κ. 105 56 Πλάκα
Τηλέφωνο επικοινωνίας - φαξ: 210 3250 198, 210 3254 119, 210 3254 129
e-mail: melt@culture.gr

Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Κυριακή: 08.00-15.00
Δευτέρα: Κλειστά

Είσοδος ελεύθερη