Σκιάθος ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στεγάζεται στη Μονή της Ευαγγελιστρίας και θεωρείται μοναδικό στο είδος του στην ελληνική επικράτεια. Φιλοξενεί 500 εκθέματα από τη συλλογή (1600 κομματιών) της Άννας Δεληγιάννη,
η οποία από τη δεκαετία του '70 είχε περισυλλέξει μουσικά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για παραδοσιακά όργανα - έγχορδα, κρουστά, πνευστά- φτιαγμένα από ποικίλα υλικά και με άγνωστες στο πλατύ κοινό ονομασίες. 
Κάποια όργανα που προέρχονται από την Αφρική, φτιαγμένα από φύλλα καλαμποκιού ή από κουτιά Ανθρωπιστικής Βοήθειας, διακρίνονται για την απλότητα και την πρωτοτυπία τους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου ινδικά σιτάρ, σήμαντρα, πολεμικές σάλπιγγες, παραδοσιακά σαντούρια, ντιζεριντού, τάμπλες, σύριγγες από καλάμια.. κ.α.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
Μουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων Σκιάθου
Μουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων Σκιάθου
Μουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων ΣκιάθουΜουσείο Μουσικών Οργάνων Σκιάθου

Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων

Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων
ΣΤΟΧΟΙ 
Το μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων (Μουσείο Α.Μ.Ο) δημιουργήθηκε για να προάγει την πολιτισμική και παιδαγωγική διάσταση των μουσικών οργάνων, καθώς και τη σχετική έρευνα. Απορρέει από τις έρευνες στα πλαίσια του project των μεταήχων και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της «Μαθητιάδας» στην Πρώτη Σερρών.
Στοχεύει να αποτελέσει θεματοφύλακα του σημαντικού κομματιού των αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πόλο σύνδεσης των σχετικών μουσικών κουλτουρών.
Παράλληλα στόχος του είναι η παραγωγή παιδαγωγικού έργου, τόσο με τις επισκέψεις των μαθητών όσο και με την διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας προς την εκπαίδευση. Το Μουσείο Α.Μ.Ο έχει πολλές δυνατότητες προέκτασης των στόχων του προς πολιτισμικούς, παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς μέσα από την διεύρυνση των εκθέσεών του, των μουσειοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και των τρόπων διάχυσης γνώσης που οι σύγχρονες τεχνολογίες παρέχουν.
ΔΟΜΗ 
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. στεγάζεται στους χώρους της διοργάνωσης «Μαθητιάδα», φιλοξενείται στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τους κύκλους εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικού χαρακτήρα.
Η δομή των εκθέσεων δημιουργείται με βάση την επιστήμη της Οργανολογίας, ενώ άμεση σχέση αποκτά το Μουσείο με τον κλάδο της Πολιτισμικής Οργανολογίας. Θεωρητικά το Μουσείο Μελετήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού) κατά το έτος δημιουργίας του, 2008 – 2009.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. εντάσσεται στις δραστηριότητες Πολιτισμού της Μαθητιάδας, και η επιστημονική του επιμέλεια γίνεται από ειδικούς επιστήμονες και τον Τομέα Επιστημών της Μαθητιάδας. Με βάση αυτά ανακοινώνεται το πρόγραμμα λειτουργίας του στο διαδίκτυο και τα άλλα σχετικά επικοινωνιακά μέσα καθώς και όλες οι σχετικές δράσεις.

Έλληνες Οργανοποιοί


Έλληνες Οργανοποιοί
Το Blog για τους Έλληνες Οργανοποιούς Παλαιούς και Σύγχρονους


ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ BLOG

Γράψτε τα σχόλιά σας ή στην περίπτωση που θέλετε να γράψετε κάποιο άρθρο με πληροφορίες για τους Έλληνες Οργανοποιούς, επικοινωνήστε μαζί μας. Κάθε πληροφορία που πλουτίζει τις γνώσεις μας για τους Έλληνες οργανοποιούς (παλαιούς και σύγχρονους), είναι πολύτιμη.
 Π. Καγιάφας Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:p.kagiafas [παπάκι] gmail.com